Следвайте Гласове в ТелеграмС папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред

...
Следвайте Гласове в ТелеграмС папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред
Коментари Харесай

Румен Радев разговаря с папата: Най-голямото предизвикателство е да се спрат войните в Украйна и Газа. Време е да заложим на дипломацията

Следвайте " Гласове " в Телеграм

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството, е да се спрат кръвопроливните войни в Украйна и линията Газа, както и избиването на хиляди почтени хора. Това изисква доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост, с цел да се търсят пътища за мир. Това сподели пред публицисти в Рим президентът Румен Радев.

" Време е за разсъдък, време е да заложим на дипломацията, тъй като видяхме, че единствено с стопански и военни средства не може да бъде реализиран мир ", добави той.

 

" Папа Франциск постоянно се отнася с най-топли усеща към България и към нашия народ. Днес той ни пожела доста здраве, мир и благополучие. Той в действителност е осведомен с нашите проблеми и ни пожела повече деца - на фона на всеобщото застаряване в Европа. Пожела да се грижим повече и за възрастните хора ", сподели още президентът.

Президентът и българската делегация са признати на визита от Негово Светейшество папа Франциск. Държавният глава е на двудневно посещаване във Ватикана и Италия, което стартира през вчерашния ден. Президентът управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

Той разяснява и тематиката със Северна Македония. " РСМ би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от обединена Европа, като извърши всички условия на Европейски Съюз по този начин, както е било за всяка страна членка. Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата, добави президентът ", сподели Радев.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата, добави президентът.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

Президентът изясни, че българската делегация не е съумяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана във връзка 24 май, а събитието е под мотото " Македония в чест на Св. Кирил ".

От кабинета на Силяновска оповестяват, че тя ще има визита с главата на Римокатолическата черква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия трон монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви блян за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е желана среща сред него и Силяновска-Давкова в Рим. Той изясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той.

Вчера имахме доста изчерпателен и другарски диалог с президентите на Италия, Португалия и Гърция, сподели още Радев. Аз от дълго време от години наред поканвам президента на РСМ в България. Каня я, несъмнено, сподели на въпрос дали я кани и в този момент.

 

Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg, dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР